Wróciliśmy z Hiszpanii bardzo zadowoleni ale jednocześnie smutni, że był to ostatni wyjazd naszej młodzieży w ramach projektu "We are what we eat." Współpraca z krajami zaangażowanymi w projekt układała się bardzo dobrze i zaowocowała nie tylko wypracowanymi wspólnie produktami ale również bardzo dobrymi relacjami, można rzec przyjaźniami. 

W latach 2012-2013 w sumie 24 uczniów z naszej szkoły odwiedziło Włochy, Francję i Hiszpanię poznając zwyczaje żywieniowe tych krajów, dorobek kulturowy oraz miejsca produkujące różnego rodzaju żywność. Uczniowie mogli ponadto sprawdzić i udoskonalić swoje umiejętności językowe, które okazały się być bardzo wysokie. Podróż kulinarna po krajach biorących udział w projekcie była dla naszej młodzieży szczególnie egzotyczna ze względu na owoce morza, w które obfituje kuchnia francuska, hiszpańska a nawet włoska. 
Pomimo niesprzyjającej aury, tydzień spędzony w Hiszpanii był niezwykle udany co przypieczętowała powódź łez wylanych na lotnisku podczas pożegnania z młodzieżą hiszpańską, ich opiekunami i rodzicami. 
Zainteresowanych szczegółami pobytu zapraszamy do zapoznania się z relacjami uczniów z każdego dnia wymiany. 
 

Właśnie otrzymaliśmy pozdrowienia od naszych uczniów i nauczycieli przebywających w miejscowości Oleiros w północno-zachodniej Hiszapnii . Ten tygodniowy pobyt w Galicji jest ostatnim spotkaniem uczestników projektu „We are what we eat” finansowanego z programu Comenius.

Czytaj więcej...

Ostatni dzień naszej wymiany rozpoczął się bardzo wcześnie. O godzinie 3:45 po pożegnaniu się z naszymi przyjaciółmi wyjechaliśmy z Royan autokarem razem z grupami z Hiszpanii i Włoch. Po 1,5 godzinie jazdy dojechaliśmy do Bordeaux skąd o godzinie 10:32 wyjechaliśmy pociągiem TGV do Paryża. Przedtem jednak część naszej grupy postanowiła zwiedzić miasto. Widzieliśmy kościół St-Michel oraz piękne zabytkowe uliczki miasta. Około godziny 15.00 dojechaliśmy na lotnisko w Paryżu, skąd o godzinie 19 wylecieliśmy do Warszawy. Bardzo zmęczeni, dojechaliśmy busem z Warszawy do Kraśnika ok. godziny 00:40.

Czytaj więcej...

Szóstego dnia wymiany zwiedziliśmy szkołę morską w Bourcefranc gdzie zapoznaliśmy się z etapami hodowli ostryg. Braliśmy także udział w bardzo interesujących zajęciach, podczas których dowiedzieliśmy się jak rozmnażają się małże, jak oddychają, jak się odżywiają. Mogliśmy zaobserwować wszystkie te procesy pod profesjonalnymi mikroskopami w asyście uczniów szkoły morskiej. Szkoda nam było tych biednych żyjątek, których sekcję robiono na naszych oczach, a jeszcze bardziej im współczuliśmy gdy pomyśleliśmy, że są zjadane żywcem.

Czytaj więcej...

Piąty dzień rozpoczęliśmy od wyjazdu do Surgeres i zwiedzania znajdującej się w nim szkoły przemysłu mleczarskiego ENILIA. Zachwyciły nas warunki w jakich uczniowie poznają tajniki wytwarzania serów, wyrobu pieczywa oraz przetworów rybnych (począwszy od tak elementarnych etapów jak np. wyrób mąki). Mimo iż jest to liceum zawodowe, uczniowie mają do dyspozycji pełną linię produkcyjną z wykorzystaniem wysokiej klasy sprzętu, a wytworzone przez nich produkty są produkowane z zachowaniem wszystkich norm obowiązujących na rynku, mogą zatem być sprzedawane. Poznawanie tajników produkcji wszystkich wytwarzanych w szkole wyrobów zakończyło się degustacją serów, przetworów rybnych i produktów zbożowych.

Czytaj więcej...

Trzeci dzień wymiany spędziliśmy w szkole naszych przyjaciół z Francji. Zajęcia rozpoczęły się w bibliotece, gdzie odpowiadaliśmy na pytania dotyczące historii oraz ludzi ze świata nauki i kultury, którzy rozsławili nasze państwa na całym świecie. Wybitnymi osobistościami z Polski, wybranymi przez gospodarzy, byli: Maria Curie-Skłodowska, Mikołaj Kopernik i Fryderyk Szopen, a wydarzeniem historycznym - utworzenie ,,Solidarności.'' Z przyjemnością zauważyliśmy, że kultura, nauka i historia naszego kraju nie są obce młodzieży z Francji, Hiszpanii i Włoch.

Czytaj więcej...

Brązowa Tarcza

Kalendarz

100 lat "Górki"

Projekty unijne

 

rpo

 

 

 

Ustawienia szablonu
Wybierz kolor
Red Green Blue Gray
Kolor tła
Kolor tekstu
Czcionka Google
Rozmiar czcionki
Krój czcionki
Scroll to top