Szóstego dnia wymiany zwiedziliśmy szkołę morską w Bourcefranc gdzie zapoznaliśmy się z etapami hodowli ostryg. Braliśmy także udział w bardzo interesujących zajęciach, podczas których 
dowiedzieliśmy się jak rozmnażają się małże, jak oddychają, jak się odżywiają. Mogliśmy zaobserwować wszystkie te procesy pod profesjonalnymi mikroskopami w asyście uczniów szkoły morskiej. Szkoda nam było tych biednych żyjątek, których sekcję robiono na naszych oczach, a jeszcze bardziej im współczuliśmy gdy pomyśleliśmy, że są zjadane żywcem. 

Wizyta w szkole zakończyła się obiadem (na szczęście nie ugoszczono nas ostrygami), po którym udaliśmy się do Royan gdzie spędziliśmy popołudnie na ostatnich zakupach i pakowaniu walizek.
Wieczorem czekała na nas jeszcze jedna atrakcja – pożegnalna dyskoteka a na niej pyszne przekąski i atrakcja wieczoru – małże pieczone na kamiennych płytach. Ot taka francuska wersja ogniska. 

Dawid Banach

Srebrna Tarcza

Brązowa Tarcza

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29

100 lat "Górki"

Projekty unijne

 

rpo

 

 

 

Ustawienia szablonu
Wybierz kolor
Red Green Blue Gray
Kolor tła
Kolor tekstu
Czcionka Google
Rozmiar czcionki
Krój czcionki
Scroll to top