Szóstego dnia wymiany zwiedziliśmy szkołę morską w Bourcefranc gdzie zapoznaliśmy się z etapami hodowli ostryg. Braliśmy także udział w bardzo interesujących zajęciach, podczas których 
dowiedzieliśmy się jak rozmnażają się małże, jak oddychają, jak się odżywiają. Mogliśmy zaobserwować wszystkie te procesy pod profesjonalnymi mikroskopami w asyście uczniów szkoły morskiej. Szkoda nam było tych biednych żyjątek, których sekcję robiono na naszych oczach, a jeszcze bardziej im współczuliśmy gdy pomyśleliśmy, że są zjadane żywcem. 

Wizyta w szkole zakończyła się obiadem (na szczęście nie ugoszczono nas ostrygami), po którym udaliśmy się do Royan gdzie spędziliśmy popołudnie na ostatnich zakupach i pakowaniu walizek.
Wieczorem czekała na nas jeszcze jedna atrakcja – pożegnalna dyskoteka a na niej pyszne przekąski i atrakcja wieczoru – małże pieczone na kamiennych płytach. Ot taka francuska wersja ogniska. 

Dawid Banach

Brązowa Tarcza

Kalendarz

100 lat "Górki"

Projekty unijne

 

rpo

 

 

 

Ustawienia szablonu
Wybierz kolor
Red Green Blue Gray
Kolor tła
Kolor tekstu
Czcionka Google
Rozmiar czcionki
Krój czcionki
Scroll to top