Piąty dzień rozpoczęliśmy od wyjazdu do Surgeres i zwiedzania znajdującej się w nim szkoły przemysłu mleczarskiego ENILIA. Zachwyciły nas warunki w jakich uczniowie poznają tajniki wytwarzania serów, wyrobu pieczywa oraz przetworów rybnych (począwszy od tak elementarnych etapów jak np. wyrób mąki). Mimo iż jest to liceum zawodowe, uczniowie mają do dyspozycji pełną linię produkcyjną z wykorzystaniem wysokiej klasy sprzętu, a wytworzone przez nich produkty są produkowane z zachowaniem wszystkich norm obowiązujących na rynku, mogą zatem być sprzedawane. Poznawanie tajników produkcji wszystkich wytwarzanych w szkole wyrobów zakończyło się degustacją serów, przetworów rybnych i produktów zbożowych.

Po południu zwiedziliśmy Państwowy Instytut Badań Rolniczych gdzie po zapoznaniu się ze strukturą działalności instytutu udaliśmy się do kurników, gdzie mogliśmy zaobserwować w pełni ekologiczny sposób hodowli kurczaków i poznaliśmy ciekawe sposoby prowadzenia badań zachowań zwierząt.

Kolejnym etapem pobytu w instytucie były zajęcia praktyczne w laboratorium, w którym pełniliśmy funkcję "testerów" wędlin. Mieliśmy za zadanie ocenić poszczególne kawałki szynki biorąc pod uwagę kryteria takie jak: delikatność, soczystość, słoność i ogólny smak. Okazało się że bez większego problemu potrafiliśmy odróżnić wędlinę o słabej jakości od tej o jakości lepszej. Po zdaniu tego testu wyruszyliśmy do pobliskiego Rochefort na krótkie zwiedzanie historycznego miasta. Dzień zakończył się przyjemnym pobytem w naleśnikarni gdzie bardzo mile nas ugoszczono.

Agnieszka Lemiecha

Brązowa Tarcza

Kalendarz

100 lat "Górki"

Projekty unijne

 

rpo

 

 

 

Ustawienia szablonu
Wybierz kolor
Red Green Blue Gray
Kolor tła
Kolor tekstu
Czcionka Google
Rozmiar czcionki
Krój czcionki
Scroll to top