Drugi dzień wymiany spędziliśmy w szkole Lycée Corduan. Zostaliśmy powitani przez dyrektora oraz nauczycieli i uczniów przygotowujących nasz pobyt. Po przedstawieniu się każdej z grup, obejrzeliśmy krótkie prezentacje na temat partnerskich regionów i szkół.

Czytaj więcej...

7 października rozpoczął się kolejny etap realizowanego w naszej szkole projektu 'Jesteśmy tym co jemy' (program Comenius). Tym razem jesteśmy we Francji w urokliwym Royan gdzie spędzimy tydzień wraz z rówieśnikami z Francji, Hiszpanii i Włoch.

Czytaj więcej...

Ostatni dzień naszej wymiany rozpoczął się bardzo wcześnie. O godzinie 3:45 po pożegnaniu się z naszymi przyjaciółmi wyjechaliśmy z Royan autokarem razem z grupami z Hiszpanii i Włoch. Po 1,5 godzinie jazdy dojechaliśmy do Bordeaux skąd o godzinie 10:32 wyjechaliśmy pociągiem TGV do Paryża. Przedtem jednak część naszej grupy postanowiła zwiedzić miasto. Widzieliśmy kościół St-Michel oraz piękne zabytkowe uliczki miasta.

Czytaj więcej...

Szóstego dnia wymiany zwiedziliśmy szkołę morską w Bourcefranc gdzie zapoznaliśmy się z etapami hodowli ostryg. Braliśmy także udział w bardzo interesujących zajęciach, podczas których 
dowiedzieliśmy się jak rozmnażają się małże, jak oddychają, jak się odżywiają. Mogliśmy zaobserwować wszystkie te procesy pod profesjonalnymi mikroskopami w asyście uczniów szkoły morskiej. Szkoda nam było tych biednych żyjątek, których sekcję robiono na naszych oczach, a jeszcze bardziej im współczuliśmy gdy pomyśleliśmy, że są zjadane żywcem. 

Czytaj więcej...

Piąty dzień rozpoczęliśmy od wyjazdu do Surgeres i zwiedzania znajdującej się w nim szkoły przemysłu mleczarskiego ENILIA. Zachwyciły nas warunki w jakich uczniowie poznają tajniki wytwarzania serów, wyrobu pieczywa oraz przetworów rybnych (począwszy od tak elementarnych etapów jak np. wyrób mąki). Mimo iż jest to liceum zawodowe, uczniowie mają do dyspozycji pełną linię produkcyjną z wykorzystaniem wysokiej klasy sprzętu, a wytworzone przez nich produkty są produkowane z zachowaniem wszystkich norm obowiązujących na rynku, mogą zatem być sprzedawane. Poznawanie tajników produkcji wszystkich wytwarzanych w szkole wyrobów zakończyło się degustacją serów, przetworów rybnych i produktów zbożowych.

Czytaj więcej...

Czwarty dzień wymiany rozpoczęliśmy od zwiedzania targowiska miejskiego. Na początku mieliśmy chwilę wolnego czasu, aby zachwycać się produktami, które można tam kupić. Były to między innymi owoce morza (niektóre wciąż żywe!), ryby, wina, warzywa, i inne produkty regionalne. Następnie zostaliśmy zaproszeni do degustacji lokalnych specjalności.

Czytaj więcej...

Trzeci dzień wymiany spędziliśmy w szkole naszych przyjaciół z Francji. Zajęcia rozpoczęły się w bibliotece, gdzie odpowiadaliśmy na pytania dotyczące historii oraz ludzi ze świata nauki i kultury, którzy rozsławili nasze państwa na całym świecie. Wybitnymi osobistościami z Polski, wybranymi przez gospodarzy, byli: Maria Curie-Skłodowska, Mikołaj Kopernik i Fryderyk Szopen, a wydarzeniem historycznym - utworzenie ,,Solidarności.'' Z przyjemnością zauważyliśmy, że kultura, nauka i historia naszego kraju nie są obce młodzieży z Francji, Hiszpanii i Włoch.

Czytaj więcej...

7 października rozpoczął się kolejny etap realizowanego w naszej szkole projektu 'Jesteśmy tym co jemy' (program Comenius). Tym razem jesteśmy we Francji w urokliwym Royan gdzie spędzimy tydzień wraz z rówieśnikami z Francji, Hiszpanii i Włoch.
Podróż do Royan była długa i męcząca, ale ciekawe zajęcia na miejscu wynagradzają nam trudy podróży. Oto krótka relacja z pierwszego dnia wymiany:
O godz 1.00 wyjechaliśmy z Kraśnika do Warszawy na lotnisko. Lot do Paryża upłynął bardzo szybko w miłej atmosferze i dostarczył wielu emocji gdyż niektórzy z nas po raz pierwszy lecieli samolotem.

Czytaj więcej...

Brązowa Tarcza

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

100 lat "Górki"

Projekty unijne

 

rpo

 

 

 

Ustawienia szablonu
Wybierz kolor
Red Green Blue Gray
Kolor tła
Kolor tekstu
Czcionka Google
Rozmiar czcionki
Krój czcionki
Scroll to top