Wtorek, 17 kwietnia 2012 roku był drugim dniem realizacji projektu „We are what we eat” Nasza młodzież wraz z gośćmi spędziła ten dzień w Lublinie.


Na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego uczniowie z Hiszpanii, Włoch, Francji i Polski wysłuchali dwóch wykładów w języku angielski. Doktor Bartosz Słowiej mówił o tradycyjnych i regionalnych produktach Lubelszczyzny. Natomiast wykład doktora Macieja Nastaja dotyczył aspektów utylizacji serwatki. Każdy z wykładów był bardzo interesujący, urozmaicony ciekawymi prezentacjami. Wizyta w Muzeum na Majdanku wywarła wielkie wrażenie na naszych gościach. Nigdy wcześniej nie byli w miejscu dawnego nazistowskiego obozu koncentracyjnego. Znali je tylko z lekcji historii. Teraz mieli możliwość zweryfikowania swoich wyobrażeń z rzeczywistością. Wrażenie pogłębiała obecność na Majdanku wielu grup młodzieży izraelskiej, która jak co roku w kwietniu, czciła pamięć ofiar Holokaustu. 
Po obiedzie przyszedł czas na zwiedzanie Lublina. Młodzież otrzymała mapy Starego Miasta, które poprowadziły ich dwoma szlakami. Jeden z nich to szlak Unii Lubelskiej, drugi natomiast to szlak zabytków architektury Lublina. Do każdej mapy były dołączone pytania. Zadaniem uczniów było odnalezienie w przestrzeni miasta wskazanych punktów na mapie, a następnie udzielenie odpowiedzi na zdane pytania. Taki aktywny sposób poznawania miasta bardzo spodobał się młodzieży.
Był to owocny i niezapomniany dzień.


Zapraszamy do galerii ...

Brązowa Tarcza

Kalendarz

100 lat "Górki"

Projekty unijne

 

rpo

 

 

 

Ustawienia szablonu
Wybierz kolor
Red Green Blue Gray
Kolor tła
Kolor tekstu
Czcionka Google
Rozmiar czcionki
Krój czcionki
Scroll to top