Wtorek, 17 kwietnia 2012 roku był drugim dniem realizacji projektu „We are what we eat” Nasza młodzież wraz z gośćmi spędziła ten dzień w Lublinie.


Na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego uczniowie z Hiszpanii, Włoch, Francji i Polski wysłuchali dwóch wykładów w języku angielski. Doktor Bartosz Słowiej mówił o tradycyjnych i regionalnych produktach Lubelszczyzny. Natomiast wykład doktora Macieja Nastaja dotyczył aspektów utylizacji serwatki. Każdy z wykładów był bardzo interesujący, urozmaicony ciekawymi prezentacjami. Wizyta w Muzeum na Majdanku wywarła wielkie wrażenie na naszych gościach. Nigdy wcześniej nie byli w miejscu dawnego nazistowskiego obozu koncentracyjnego. Znali je tylko z lekcji historii. Teraz mieli możliwość zweryfikowania swoich wyobrażeń z rzeczywistością. Wrażenie pogłębiała obecność na Majdanku wielu grup młodzieży izraelskiej, która jak co roku w kwietniu, czciła pamięć ofiar Holokaustu. 
Po obiedzie przyszedł czas na zwiedzanie Lublina. Młodzież otrzymała mapy Starego Miasta, które poprowadziły ich dwoma szlakami. Jeden z nich to szlak Unii Lubelskiej, drugi natomiast to szlak zabytków architektury Lublina. Do każdej mapy były dołączone pytania. Zadaniem uczniów było odnalezienie w przestrzeni miasta wskazanych punktów na mapie, a następnie udzielenie odpowiedzi na zdane pytania. Taki aktywny sposób poznawania miasta bardzo spodobał się młodzieży.
Był to owocny i niezapomniany dzień.


Zapraszamy do galerii ...

Srebrna Tarcza

Brązowa Tarcza

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29

100 lat "Górki"

Projekty unijne

 

rpo

 

 

 

Ustawienia szablonu
Wybierz kolor
Red Green Blue Gray
Kolor tła
Kolor tekstu
Czcionka Google
Rozmiar czcionki
Krój czcionki
Scroll to top